Graag geven wij van Dierenartspraktijk Naarden u wat tips voor de warme zomer!
Schaduw: Zorg dat uw dier een koel plekje kan zoeken buiten de zon!
Water: Koel drinkwater moet natuurlijk altijd beschikbaar zijn! Zet eventueel meerdere drinkbakken neer.
Rust! Wandel niet te lang en zeker niet op het heetst van de dag!
Heerlijk! met het warme weer uw hond meenemen naar het strand. Houdt er alleen wel rekening mee dat op veel stranden uw hond pas na 19:00 uur los mag lopen of mee mag. Zeewater is heerlijk als verkoeling, maar pas op dat uw hond er niet (te veel) van drinkt. Zorg daarom altijd voor wat vers drinkwater bij de hand. Sommige honden willen nog wel eens kwallen eten, dit prikkelt aan de tong waardoor de hond zal proberen zand op te likken.
U kunt het bijna niet voorstellen, maar er zijn honden die zand oplikken als ze op het strand zijn. Het zand kan zich in de darmen ophopen waardoor een verstopping ontstaat. De hond raakt ernstig uitgedroogd omdat hij het zand niet meer kan uitpoepen, maar het zand wel het water in de darm aantrekt. Als je ziet dat je hond zand heeft opgegeten en hij gaat daarna braken, ga dan langs de dierenarts!
Een makkelijke manier voor een hond om af te koelen is een frisse duik in helder water. Het veiligste water voor je hond om in te zwemmen is stromend water. Hierin kunnen blauwalg en botulisme zich niet goed ontwikkelen. Hoe warmer het water, hoe meer bacteriën er in kunnen groeien. Als u groen/blauwe plekken in het water ziet, laat uw hond daar dan niet zwemmen. Ook honden kunnen, net als mensen, hier ziek van worden.
Een hond loopt met zijn blote voeten op het asfalt. Als asfalt erg heet wordt door de zon, kan uw hond zijn pootjes op het asfalt verbranden. Zorg ook dat uw hond het tempo bepaald en niet u. Rustig aan dus, en niet als het heet is.
Als u met warm weer wilt wandelen samen met uw hond, kunt u dat het beste doen in een bos. Daar is het zelfs op een warme dag soms heerlijk koel. Zorg wel voor een goede tekenbescherming en controleer uzelf en de hond na de wandeling op teken.
Juist hondjes met een korte snuit hebben snel last van de hitte. Deze honden hebben door hun nauwe neusgaten en te lange gehemelte normaal gesproken al wat meer moeite met ademen. Als ze erg moeten hijgen kan het slijmvlies in de keel en neus opzwellen. Hierdoor worden ze dan nog benauwder. Het is dan ook belangrijk dat deze honden bij warm weer binnen blijven op een koele plek en zich niet te druk maken. Een bodycooler kan ervoor zorgen dat je hond minder last heeft van de hitte. Lekker koel!
Een hond kan niet zweten. Hij koelt zijn lichaam door te hijgen en zijn tong naar buiten te laten hangen. Als uw hond overmatig hijgt, dan heeft hij het waarschijnlijk warm! Stop dus wat vaker voor een plaspauze en zorg voor voldoende ventilatie.
Het is daarbij erg belangrijk uw hond NOOIT achter te laten in de auto. Ook niet in de schaduw en ook niet met een raampje een stukje open. Voor u het weet, is de auto veranderd in een oven en raakt de hond oververhit. Ieder jaar bezwijken, helaas meerdere, honden onder deze omstandigheden.
Neem contact op met onze praktijk voor een vakantiecheck. Wij zullen het paspoort van uw hond controleren en u advies geven over de bescherming tegen parasieten die nodig is op uw vakantiebestemming.