De woorden castratie en sterilisatie worden vaak onjuist gebruikt. Bij een castratie worden de hormoonproducerende organen namelijk verwijderd. In het geval van de reu zijn dit de testikels (zaadballen). In het geval van de teef zijn dit de eierstokken. Het castreren van de teef wordt echter vaak (onjuist) steriliseren genoemd.
Castratie van de reu
Bij een chirurgische castratie worden beide testikels verwijderd via een snede in de huid. In het algemeen geldt dat een reu vanaf zes maanden leeftijd gecastreerd zou kunnen worden. Het wel of niet castreren van een reu moet per individu grondig worden overwogen. Het castreren van een reu kent namelijk zowel voordelen als nadelen.
Castreren wordt onder andere aangeraden bij ongewenst gedrag. Echter, indien het ongewenste gedrag niet testosteron gerelateerd is, zal het castreren geen effect hebben op het ongewenste gedrag. Bij ongewenst gedrag kan het zodoende wenselijk zijn (eerst) een chemische castratie uit te voeren. Er wordt dan een klein hormoonimplantaat onder de huid ingebracht. Dit implantaat remt de vorming van het geslachtshormoon testosteron waardoor de hond tijdelijk onvruchtbaar wordt. Afhankelijk van het implantaat, is de duur hiervan zes of twaalf maanden. De werkzaamheid en duur kan per hond echter ook nog verschillen. Indien het ongewenste gedrag niet verbetert, en dus niet testosteron gerelateerd blijkt, hoeft er ook geen chirurgische castratie plaats te vinden. Indien het ongewenste gedrag wel verbetert, kan vervolgens een chirurgische castratie worden overwogen om de productie van het geslachtshormoon testosteron permanent te remmen. Specifieke medische problemen, waaronder bijvoorbeeld een terugkerende voorhuid ontsteking, kunnen ook een reden zijn om een reu te castreren.
Naast deze mogelijke voordelen, zijn er ook mogelijke nadelen van een castratie. Zo is er een grotere kans op de vorming van tumoren, waaronder prostaattumoren, en is er een kans op ongewilde gewichtstoename en vachtveranderingen.
Castratie van de Teef
Bij een castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd. Dit kan het best worden uitgevoerd op het moment dat de teef niet loops is. Ten tijde van de loopsheid zijn de eierstokken en de baarmoeder namelijk sterk doorbloed. Het algemene advies is zodoende drie maanden na de (eerste) loopsheid te castreren. Het beste moment om een teef te castreren kan echter nog per ras verschillen.
Het castreren van de teef kent ook zowel voordelen als nadelen. Het castreren voorkomt natuurlijk ongewenste pups, voorkomt loopsheid en de ontwikkeling van schijndracht. Er zijn echter ook veel medische redenen om uw teef te castreren. Zo kan een gecastreerde teef geen baarmoederontsteking (pyometra) krijgen, is er een significant kleinere kans op de vorming van melkkliertumoren en het ontwikkelen van diabetes.
Mogelijke nadelen daarentegen zijn de kans op incontinentie op oudere leeftijd, ongewilde gewichtstoename en vachtveranderingen.
Gezien alle voordelen en nadelen van castratie, is het in veel gevallen handig een gesprek te hebben met de dierenarts, waarbij eventuele individuele zaken aan de orde komen om zodoende samen tot een goede beslissing te komen voor uw hond.
Katten zijn geslachtsrijp vanaf 6-7 maanden.
Dit is ook de leeftijd waarop de narcose risico te vergelijken is met een volwassen kat. We adviseren dan ook om de katten rond die leeftijd te “laten helpen”. Met name voor de kater is het belangrijk om niet veel later te castreren omdat de kans op sproeien in huis dan veel groter wordt.
Castreren kater – de voordelen:
• Territoriumgedrag drastisch verminderd. Kans op vechtwonden dus kleiner.
• Urinegeur minder sterk.
• Kans op onzindelijkheid en sproeien in huis veel kleiner.
• Betere acceptatie van andere katten in het gezin.
Let wel op het gewicht van de kat na castratie. Gecastreerde katers verbruiken minder energie.
Steriliseren poes – de voordelen:
• Geen ongewenste kittens, asielen zitten er vol mee.
• Geen sproeiende katers voor de deur.
• Geen frustratie wegens krolsheid.
• Geen kans op baarmoederontsteking
• Minder kans op borstkanker.
Ook bij de gesteriliseerde poes is er tendens tot dikker worden.
Wij adviseren, indien dit nog gedaan moet worden, om tegelijkertijd met de castratie/sterilisatie de kat te Chippen.