Wat leuk! Uw verwacht een nestje met uw poes. We kunnen vaststellen dat een poes drachtig is op een van de volgende manieren:
Een bevalling kan van de moederpoes een hoop energie vergen. Het is daarom verstandig om u als eigenaar voor te bereiden op wat komen gaat.
De poes zal voor de bevalling een energiereserve moeten opbouwen om vermagering na de bevalling te voorkomen. Een geschikte voeding is een goede kittenvoeding. Dit is een goed verteerbare en geconcentreerde voeding die meer energie geeft dan een normale onderhoudsvoeding voor volwassen katten. Vooral bij een groot nestje of als de kittens groter worden, is de behoefte aan extra energie bij de moederpoes groot. Als de kittens vervolgens geleidelijk op vaste voeding overschakelen daalt ook de energiebehoefte van de moederpoes. Vanaf dat moment kan ze weer geleidelijk op een normale onderhoudsvoeding voor volwassen katten worden overgeschakeld. Na de zoogperiode zal de poes weer haar oude gewicht bereiken.
Rust en weinig stress voor de poes zijn belangrijk . De bevalling bestaat uit verschillende fases:
Tijdens de eerste fase vindt de lichamelijke voorbereiding plaats. De baarmoeder zal samentrekken (niet te zien van af de buitenkant) waardoor de ophangbanden en de geboortewegen gaan ontspannen.
Symptomen: De poes kan wat onrustig worden en er kan wat bloed uit de vagina komen.
In de tweede fase breken de vruchtvliezen en komt de waterblaas tevoorschijn. De poes zal actief gaan persen. De geboorte van het eerste kitten kan soms wel 2 tot 3 uur duren. Tussen de opvolgende kittens mag niet meer dan 30 minuten zitten als de moederpoes actief blijft persen. Het is volledig normaal dat als de moeder niet perst er 30 tot 45 minuten tussen de geboortes zit. De moederpoes kan dan wat slapen of de jongen verzorgen.
Als het kitten wordt geboren zit het in een vlies. U kunt dit vlies verwijderen, maar vaak helpt de poes mee en likt dit vlies al open. Vervolgens gaat ze het kitten wassen waardoor de ademhaling van het kitten gestimuleerd wordt. Indien dit niet gebeurt, moet u het kitten met een handdoekje wat droogwrijven en daarna aan de poes laten ruiken. De kittens kruipen gauw naar de tepels en beginnen te drinken. Je kan ze ook aan de borst leggen.
Tijdens deze fase wordt de placenta uitgedreven. Soms kan dit 5 tot 15 minuten na de geboorte van het kitten gebeuren maar de placenta kan ook samen met de geboorte van het kitten uitgedreven worden. Meestal worden de placenta’s door de poes opgegeten. Hierbij zal ze ook de navelstreng meteen doorbijten. Als de poes de navelstreng niet doorbijt kunt u de navelstreng tussen uw duim en wijsvinger nemen (met beide handen) en hiertussen te scheuren (NIET KNIPPEN!). De navelstreng die aan het kitten blijft zitten moet ongeveer 1,5 tot 2 cm lang zijn.
In de eerste 2 weken kan er nog wat uitvloeiing uit de vagina van de moederpoes komen. De eerste week kan dit rood en helder zijn. Het moet in alle gevallen geurloos zijn. In de tweede week wordt de kleur helder en kan de uitvloeiing stoppen.
Als voeding kunt u de moederpoes het beste onbeperkt kittenvoer geven.
Zodra de kittens gespeend zijn en dus niet meer bij de moederpoes drinken kunt u weer overstappen naar haar normale voeding.
Bij de geboorte weegt het kitten ongeveer 100 gram en drinken ze elke 2 a 3 uur bij de poes. In de eerste dagen is het belangrijk bij te houden of een kitten goed groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, zodat je kunt zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en genoeg groeien. Een kitten moet ongeveer 100 gram per week groeien in de eerste weken van zijn leven. Indien de kittens erg piepen en niet goed groeien kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
Er zijn diverse soorten kunstmatige kittenmelk zoals kant-en-klare melk (KMR Kitten melk) of melk in poedervorm (Royal Canin kittenmelk). De melk moet worden opgewarmd voor het gegeven wordt. Het gegeven kan door middel van een flesje met een speen, een spuitje of met een sonde. Geef het kitten de tijd en laat het zelf drinken, forceer het niet want dan kan het zich verslikken.
Op de verpakking staat hoeveel je moet geven. Je kan uitgaan van de volgende formule:
1/10 van het gewicht + 10 ml van het kittenmelk verdeeld over 8 voedingen per 24 uur. 1 gram gewicht = 1 ml melk
Let op; kittens willen ook ’s nachts drinken!
Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen